Pleinspelen met de topsport skills box

De bewegingsvaardigheid onder basisschoolkinderen gaat al jaren achteruit, terwijl dit de beste voorspeller is voor een leven lang bewegen en een actieve leefstijl op latere leeftijd. Uit onderzoek blijkt dat deze bewegingsvaardigheid tijdens de coronapandemie nog verder is afgenomen. Het project ‘pleinspelen met de topsport skills box’ is een NPO aanvraag vanuit de gemeente Groningen en heeft als doel om deze bewegingsvaardigheid te ontwikkelen. Dit gaan we doen aan de hand van een zogenaamde ‘skills box’. Een box vol met sport- en spelmateriaal en beweegkaarten die wordt ingezet tijdens de pauze op het schoolplein om basisschoolkinderen uit te dagen een breed palet aan beweegvormen te proberen om zo de breed motorische beweegvaardigheid te ontwikkelen.

Het afgelopen half jaar is er veel gebeurd rondom dit project. Er is een projectgroep gevormd, bestaande uit FC Groningen, Lycurgus, Donar, Martini Sparks, Golazo, Huis voor de Sport, Gemeente Groningen, JOGG, Jeugdfonds Sport & Cultuur, Hanze Hogeschool en het Alfa-college. Samen hebben we bepaald welk materiaal er in de boxen moet komen te zitten en hoe de boxen eruit moeten zien. Via SKW Shop uit Groningen worden deze boxen gemaakt en Decathlon levert de materialen voor in de boxen. In totaal komen er 21 skills boxen die worden ingezet op de basisscholen in de gemeente Groningen. Verder zijn er beweegkaarten ontwikkeld met oefenvormen, zodat de kinderen op het schoolplein ook zelf aan de slag kunnen met het materiaal uit de box.

Daarnaast heeft de projectgroep het traject met de box op de scholen uitgedacht. Iedere box komt een half jaar op een basisschool te staan. Per school gaan we studenten en begeleiders opleiden om met de box te werken en gaan we met de school nadenken over hoe ze een duurzame ontwikkeling op het gebied van pleinspelen kunnen realiseren. Na een half jaar worden alle boxen ingenomen en krijgen andere scholen de kans om deel te nemen. Ook zijn clinics van topsportclubs onderdeel van het traject. Iedere deelnemende basisschool krijgt gedurende het half jaar 2x een clinic aangeboden van verschillende topsportclubs. De eerste trajectperiode gaat direct na de zomervakantie starten. Twaalf basisscholen in de gemeente Groningen hebben zich aangemeld om een half jaar te gaan werken met de skills box. En dat er nog vele mogen volgen in de toekomst!

 

 

Blijf op
de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang interessante tips en weetjes over vitaliteit. Bovendien blijf je zo op de hoogte van initiatieven op het gebied van vitaliteit in de regio, zoals projecten, evenementen en verhalen.